Dieetti

Dieetti – Dietti – Diet – Mikä on Dieetti?

Mikä on dieetti?

 

Dieetti on laihdutusmenetelmä, joka perustuu ruokavalioon. Erilaisia dieettejä on varmaankin olemassa sadoittain.


Dieetti (dietti) englanninkielinen sana diet tarkoittaa suomeksi ruokavaliota. Dieetti mielletään yleensä nopeaksi tavaksi pudottaa painoa tai vähentää rasvapitoisuutta. Maailmalla on olemassa runsaasti erilaisia dieettejä ja joka vuosi tulee suosittuja ja muodikkaita uusia dieettejä, joista lehdet kirjoittavat varsinkin syksyllä ja joulun jälkeen.

 

 

Tässä muutamia tunnetuimpia:

– –

Miten dieetit vaikuttavat?

DieettiYleensä dieetissä pyritään tiettyjä ruoka-aineita syömällä tai välttämällä niiden syömistä saavuttamaan painon pudotus ja dieetit perustuvatkin yleensä seuraaviin seikkoihin:

  • syömäsi ruoka-aineet sisältävät mahdollisimman vähän energiaa
  • olo saadaan tuntumaan tietyillä ruoka-aineilla kylläiseltä
  • saadaan ylimääräiset nesteet poistumaan elimistöstä
  • ruoka-aineet ovat täyttäviä, mutta sisältävät mahdollisimman vähän energiaa ja rasvaa.

Myös muunlaisia dieettejä on olemassa, sillä ihminen on kekseliäs.


Kun etsit itsellesi sopivaa dieettiä, sinun tulisi miettiä myös sopiiko se terveydellesi. Ennen rankkaa dieettiä olisi hyvä keskustella siitä myös lääkärin kanssa. Terveydellisistä syistä myös useat valmiit dieetit, joiden vaikutusta on jo tutkittu, ovat turvallisempia kuin tutkimattomat dieetit.

 

(Mikäli sinulla on sairauksia, keskustele ehdottomasti ensin lääkärin kanssa.)

Valmiissa ns. kaupan dieetissä on yleensä turvattu ainakin vitamiinien, kivennäisaineiden ja kuitujen saanti. Lisäksi ne ovat monesti kestoltaan lyhtytaikaisia.

Toisaalta dieetin rinnalla olisi hyvä myös harjoittaa jotain liikuntamuotoa. Liikunta polttaa kaloreita, mikä nopeuttaa laihtumista.

 

 

Huomaa myös, että monissa nopeissa dieeteissä painonpudotus on alussa nopeampaa kuin dieetin loppupuolella. Monet nopeat dieetit perustuvatkin juuri nesteiden ja ns. turvotuksen poistoon.

Noin 70 prosenttia painostamme on nestettä, joten sitä kautta painonpudotus on nopeaa. Huomattavaa on kuitenkin, että pelkällä nesteiden poistolla ei saavuteta pysyviä tuloksia ja liiallinen itsensä kuivaaminen on jopa vaarallista.

 

  • Varma keino laihtumiseen on kuluttaa enemmän kuin syö. Joillakin henkilöillä jopa suolankäytön vähentäminen voi pudottaa painoa, sillä suola sitoo nestettä elimistöön.

 

Erilaisissa dieeteissäkin on otettava huomioon, että toiselle henkilölle sopii toisenlainen dieetti, kuin toiselle.

Dieetti tai dieettivalmiste voi olla myös ns. muistutus laihdutuksesta. Esimerkiksi tietyn dieettivalmisteen nauttiminen päivittäin voi antaa tarvittavaa muistutusta ja potkua itselle – pysyä tietyssä dieettisuunnitelmassa. Siksi valmiit dieetit auttavat myös tällä tavoin.

Valitsetpa minkä dieetin tahansa, älä riskeeraa oman terveytesi suhteen. Muista huolehtia, että verenpaineesi ja sokeriarvosi pysyvät oikeissa lukemissa, huolehdi riittävästä kuitujen, vitamiinien, kivennäisaineiden, hivenaineiden ja nesteiden saannista.

– – – – –

– – –

Jos epäilet sopiiko ks. dieetti sinulle terveydellisistä syistä, keskustele ensin lääkärin kanssa, ennen kuin aloitat dieetin.

---