Ketoosi Laihdutus Ohjeita

Ketoosi Laihdutus Ohjeita

Tästä artikkelista löydät ketoosi laihdutus ohjeita ja vinkkejä miten käyttää ateriankorviketuotteita, kun pyritään pääsemään ketoosiin.

Sana ketoosi vilahtelee monen laihduttajan puheessa. Kyseessä on tila, jossa elimistö polttaa varastoitunutta rasvaa hiilihydraattien sijaan. Tämä on seurausta hyvin niukkaenergiaisesta ruokavaliosta. Ketoosiin päästään siis samoin kuin karppauksessa – eli vältetään hiilihydraattipitoisia tuotteita, kuten esim. viljatuotteita.


– Kun syö alle 800 kilokaloria tai alle 100 grammaa hiilihydraatteja vuorokaudessa, elimistö menee ketoosiin, kertoo ravintovalmisteita kehittävän Leaderin ravintokouluttaja Timo Kosonen.

Ketoosi laihdutus ruokia - kuva:morguefile.com

Ketoosi laihdutus ruokia – kuva:morguefile.com

Erittäin vähäenerginen dieetti eli ENED tai englanniksi Very Low Calorie Diet eli VLCD kuuluu aikuisten lihavuuden Käypä hoito -suosituksiin. Sen etuja moniin muihin menetelmiin verrattuna ovat muun muassa tehokkuus ja lihasmassan säilyminen sekä säännöllisiin ruokailuaikoihin ja pienempiin annoskokoihin tottuminen.

Trendistä huolimatta kyseessä ei ole uusi keksintö, vaan tuttu laihdutusmenetelmä (karppaaminen ja VLCD).  Esimerkiksi suomalaisissa sairaaloissa potilaita autetaan laihtumaan erittäin vähähiilihydraattisen ruokavalion avulla.

– Ensimmäisen viikon aikana paino voi pudota nopeastikin, osittain johtuen nesteen poistumisesta elimistöstä. Siitä eteenpäin tavallisesti laihdutaan 1-2 kiloa viikossa.


Älä unohda vettä ja suolaa

Moni laihduttaja noudattaa ketoosidieettiä kaupan pussikeittojen avulla. Kososen mukaan pussikeitot, patukat ja puurot toimivat hyvänä apuna. Niillä voi korvata koko päivän ruokavalion tai osan siitä.

– Näin on helppo tarkkailla paitsi kaloreiden määrää, myös pitää huoli tarvittavien vitamiinien ja proteiinin saannista.

Yleisin virhe, joka ateriankorvikkeita syötäessä kuitenkin tehdään, on veden ja suolan unohtaminen.

– Ateriankorvikevalmisteet tarjoavat vitamiinit, hivenaineet, mutta lisäksi on muistettava juoda tarpeeksi vettä ja syödä suolaa. Ilman suolaa verenpaine putoaa ja alkaa huimata, Kosonen selventää.

Muista pitää herkuttelupäiviä

Hyvin niukkaenergiaista paastoa voi jatkaa 2-3 viikon ajan kerrallaan. Ensimmäiset päivät voivat tuntua hankalilta, mutta tämän jälkeen olo helpottuu.

– Kun elimistö alkaa käyttää varastorasvoja energian lähteenä, olo paranee huomattavasti. Tulee virkeä ja energinen olo, Kosonen kertoo.

Kososen mukaan moni laihduttaja saattaa innostuksissaan olla liian ankara itselleen.

– On suositeltavaa, että usean viikon kestävän dieetin aikana pitää myös niin sanottuja hiilaripäiviä, jolloin syö esimerkiksi pastaa tai muuta hiilihydraattipitoista ruokaa. Tämä estää kehon vaipumisen säästöliekille, jolloin rasva ei enää palakaan tehokkaasti.

Ketoosipaaston jälkeen ruokavalioon lisätään pikkuhiljaa enemmän kaloreita. Jos haluaa myös pitää kilot kurissa, elämäntapojen on muututtava pysyvästi. Yleensä jo oma keho kertoo oikean tien.

– Muutaman viikon niukkaenergiaisen dieetin jälkeen mahalaukku on pienentynyt, joten kovin paljoa ei edes jaksa syödä. Dieetin jälkeenkin kannattaa syödä vähähiilihydraattista ruokaa, kuten kalaa, kanaa, kasviksia ja marjoja, Kosonen ohjeistaa.

 

Ylläolevan artikkelin tarjoaa suomalainen luontaistuotteiden valmistaja  Leader.

---