Karppaajan ruokia

Kolesteroliarvot Nousevat Suomessa

Kolesteroliarvot Nousevat Suomessa – Onkohan Karppaus Vaikuttanut Siihen?

Karppaajan ruokia - ISTP

Karppaajan elintarvikkeita - kalassa ainakin pitäisi olla hyviä rasvoja.

Uusin tutkimus, joka liittyy myös karppaamiseen on FINRISKI 2012-tutkimus. Sen mukaan suomalaisten kolesteroliarvot ovat alkaneet nousta.
Suomalaisten sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä on seurattu Suomessa vuodesta 1972 alkaen viiden vuoden välein.


Uusimmassa tutkimuksessa, joka tehtiin vuosina 2007 ja 2012 tutkimukseen osallistui melkein 6000 25–74-vuotiasta suomalaista. Tutkittaville lähetettiin kotiin lomake ja heidät kutsuttiin läheiseen terveyskeskukseen terveystarkastukseen, jonka suoritti erikseen palkattu ja koulutettu henkilökunta.

Tutkimuksen mukaan kolesteroliarvot ovat nousseet naisilla 3,1 prosenttia ja miehillä 1,7 prosenttia viiden vuoden aikana.

Naisten kolesteroliarvot ovat tutkituilla nykyisin keskimäärin 5,31 ja miesten 5,34 millimoolia litraa kohden.
Nykyisten suositusten mukaan hyvä kolesteroliarvo olisi alle 5.

Johtopäätelmässä todetaan, että kolesteroliarvot ovat kääntyneet nousuun ja tämä voi lisätä sydänsairauksia.
Katso tästä linkistä lisää tutkimustietoja – lääkärilehti.

Terveyden ja Hyvinvoinninlaitoksen tiedotteessa tämä tutkimus yhdistetää karppaukseen näin.

 

“Viimeaikainen ravintokeskustelu on hämmentänyt osaa väestöä ja vaikuttanut ruokavalioon kolesterolitasoa nostavasti. Karppauksella eli hiilihydraattien vähentämisellä voidaan laihduttaa, mutta niin voidaan myös vähentämällä muiden ruoka-aineiden syöntiä. Karppauksesta tulee sydämen kannalta hengenvaarallista, jos hiilihydraatit korvataan kovilla eläinrasvoilla. Tämä on ollut erikoinen piirre juuri suomalaisessa karppauskeskustelussa. Vähähiilihydraattisen ruokavalion kansainvälisissä tutkimuksissa on aina korostettu rasvanlaadun terveellisyyttä ja sitä, että hiilihydraatit tulee korvata terveellisillä kasviöljyillä.


Myös karppauskeskustelun ulkopuolella on esitetty väitteitä, etteivät kovien rasvojen käytön nostamat kolesteroliarvot lisäisi sydäntauteja. Tiedeyhteisö on kuitenkin varsin yksimielinen siitä, että pahanlaatuinen kolesteroli ahtauttaa verisuonia ja että kovat rasvat nostavat kolesterolia. Esimerkiksi USA:n uusissa kansallisissa suosituksissa sydäntautien ehkäisemisessä suositellaan tyydyttyneiden rasvojen osuutta vähennettäväksi nykyisestä 10 prosentin suosituksesta enintään 7 prosenttiin.”

Lähde: THL tiedote

 

Karppauksessa olisi siis otettava huomioon myös kolesteroliin vaikuttavat asiat,eli noudatettava karppaus ruokavaliossa seuraavia neuvoja, jotka ovat THL:n blogista

 

“Kolesterolitasoon voidaan vaikuttaa yksinkertaisilla ruokavaliomuutoksilla: Vähennetään tyydyttyneen rasvan (kovien rasvojen, pääasiassa eläinrasvojen osuutta, suomalaisessa kulttuurissa pääasiassa maitorasvaa) ja lisätään monityydyttymättömien rasvojen osuutta (pääasiassa kasvisrasvoja, kasvisöljyjä, kalaa). Suomalainen rypsiöljy hakkaa terveellisyydessään mennen tullen lähes kaikki muut kasvisöljyt

http://blogi.thl.fi/web/guest/

 

Finriski 2012 tutkimus ei siis varsinaisesti ole mikään karppaus tutkimus, mutta liittyy karppaukseen siten, että karppaajan on tärkeätä tiedostaa minkälaisia rasvoja syö.

Karppaajankaan ei kannata altistaa itseään sydän- ja verisuonitaudeille.

 

Päivitystä 11.9.2012 – Finriski tutkimukseen on myös vastakkaisia mielipiteitä kuten esim. tämä 

Virheellisiä johtopäätöksiä FINRISKI-tutkimuksesta
Miten tämä sitten liittyy karppaukseen? Helsingin Sanomat ja Iltalehti otsikoivat, että karppaus on nostanut suomalaisten kolesteroliarvoja. Tämä on varsin pitkälle menevä johtopäätös, sillä FINRISKI-tutkimuksen raportissa ei eritelty tuloksia sen mukaan, kuka karppaa ja kuka ei karppaa.

– jos pität tästä artikkelista, niin jaa se Facebookissa –

 

---