sirt-dieetti

Sirt-Dieetti – Millainen Se On?

Tietoa ja Factaa Sirt-dieetistä

Kevään, kesän ja syksyn 2016 uusin kohudieetti on nimeltään shirt-dieetti.

Kohun syynä on varmasti se, että useat viihdemaailman tähdet, huippu-urheilijat ja julkkikset ovat kertoneet kokeilleensa ks. dieettiä ja tästä syystä dieetti on saanut paljon julkisuutta osakseen. Esimerkiksi brittilaulaja Adele kertoi keväällä 2016 pudottaneensa painoa Sirt-dieetin avulla.


sirt-dieetti

Tietoa ja Factaa

 • Sirt-dieetti perustuu sirtuiini-nimistä proteiinia aktivoivien ruokien syömiselle. Sirtuiinin uskotaan tehostavan aineenvaihduntaa ja edistävän rasvanpolttoa. Sirtuiini on elimistön oma proteiini, joka esimerkiksi suojaa soluja stressiltä, pidentää solujen elinikää ja estää niitä vaurioitumasta.
 • Dieetin luvataan pudottavan painoa jopa kolme kiloa viikossa.
 • Sirt-dieetin ovat kehittäneet brittiläiset tietokirjailijat Aidan Goggins ja Glen Mattens. He sanovat sirtuiinin edistävän aineenvaihduntaa ja rasvanpolttoa. Heidän mukaan dieetti pudottaa painoa nopeasti, eikä heikennä lihaksia. He vakuuttavat myös kilojen pysyvän poissa ja terveydentilan samalla kohoavan.
 • Dieetti kestää kolme viikkoa. Ensimmäisen viikon aikana kaloreiden saantia rajoitetaan ja toisen sekä kolmannen viikon aikana kaloreita ei tarvitse rajoittaa, kunhan syö sirt-ruokia.

“Sirt-dieetin ensimmäinen vaihe kestää viikon.

Viikon kolmen ensimmäisen päivän aikana kalorit rajoitetaan 1000 kaloriin per päivä, jolloin nautitaan kolme sirt-ruoista valmistettua vihermehua ja syödään yksi sirt-ateria. Mehut sisältävät kaalia, rucolaa, persiljaa, vihreää teetä ja sitruunaa. Ateriavaihtoehtoja puolestaan ovat muun muassa kalkkunafilee salvialla, kapriksilla ja persiljalla, kana-kaali-curry ja wokatut katkaravut tattarinuudeleilla.

Neljän viimeisen päivän aikana päivittäinen kalorimäärää nostetaan 1500 kaloriin, ja joka päivä nautitaan kaksi sirt-mehua ja kaksi sirt-ateriaa.

Dieetin toinen osa kestää kaksi viikkoa, eikä kaloreita enää rajoiteta. Sirt-aterioita syödään päivittäin kolme, ja viherjuomia juodaan yksi. Välipalaksi voi nauttia kourallisen pähkinöitä, mustikoita tai mansikoita. Painon pitäisi alkaa pudota toisen vaiheen aikana ilman, että lihasmassaa häviää.
Lähde : anna.fi

Sirt-ruokia ovat muun muassa:

Lehtikaali, rucola, sitrushedelmät, omenat, mustikat, mansikat, persilja, kapris, punasipuli, kurkuma, vihreä tee, soija ja oliiviöljy.
Mielenkiintoista on, että myös punaviini, tumma suklaa ja kahvi kuuluvat sirt-ruokiin. Tällöin myös pieni herkuttelu esim. suklaalla on mahdollista dieetin aikana, mutta kalorirajoitukset täytyy ottaa huomioon.

Tässä esimerkki siitä, millainen on Sirt-vihermehu, jota juodaan dieetin aikana.

Sirt-vihermehu (1 annos)

 • 2 kourallista lehtikaalia
 • kourallinen rucolaa
 • hyppysellinen persiljaa
 • (hyppysellinen lipstikkaa)
 • 2–3 sellerin vartta
 • ½ vihreä omena
 • ½ sitruunan mehu
 • ½ ruokalusikallista matcha-teejauhetta

Lähteenä: mtv.fi/lifestyle/makuja


 

 

Miten voit aloittaa shirt-dieetin ja mistä saat ohjeet sen toteuttamiseen?

sirt-dieetti kirjan kansikuva

 

Jos haluat kokeilla tätä ruokavalio dieettiä, niin sinun on syytä ostaa Sirt-dieetti kirja. Kirja sisältää tarkat ja selkeät seitsemän päivän dieettiohjeet, jotka auttavat sinua pudottamaan kolme kiloa viikossa; pääpaino on kuitenkin terveydessä.

Kirjassa kerrotaan myös sirtuiineistä ja siitä mihin tämä ruokavalio perustuu. Kirjassa on on ruokareseptien ohella onnistumistarinoita ja se huolehtii siitä, että ruokavaliota noudattamalla myös pysyt saavuttamissasi painonpudotus tuloksissa.

 

Tietoa kirjan kirjoittajista

“Kirjan kirjoittaneet Aidan Goggins ja Glen Matten ovat erikoistuneet ravitsemukseen ja terveyteen. Molemmilla on pitkä kokemus etenkin ravintoneuvonnasta. Onnistumistarinoiden myötä he uskovat vahvasti sirt-dieettiin, uuteen ja helppoon tapaan keventää ruokavaliota ja kohentaa terveydentilaa. ”Laihdutuskuurit eivät olleet meidän juttumme ennen kuin löysimme sirt-ruoat. Kilot pysyvät poissa ja bonuksena terveydentila kohenee”, lupaavat Goggins ja Matten.

Sirt-dieetti kirjan tiedot

Sidosasu Sidottu
Sivumäärä 242
Koko 140 x 214 mm
Alkuteos The Sirtfood Diet
Suomentaja Jaakko Kankaanpää
Kirjastoluokka 59.34
ISBN 9789512403776
Gummerus kustannus, heinäkuu 2016

Lähde: Gummerus

Jos haluat ostaa tämän kirjan, niin varmasti se on pian tarjolla useimmissa kirjakaupoissa, mutta voit myös mennä Gummeruksen sivulle (linkki yllä), josta löydät linkit kirjaa myyviin verkkokauppoihin. Kirjan hinta on tällä hetkellä (elokuu 2016) esim. Adlibris-kirjakaupassa 22,90 euroa.

Voiko tällainen dieetti toimia? Apulaisprofessori on skeptinen.

Iltalehden sirt-dieettiä koskevassa jutussa Kirsi Pietiläinen on skeptinen dieetin suhteen.

“Apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksiköstä sanoo, että sirt-dieetti on tyypillinen yhdistelmä huuhaata, tiedettä ja pseudotiedettä.

– Sirtuiinin aineenvaihduntaa tehostava ja rasvanpolttoa edistävä vaikutus on ollut jo pitkään tiedossa, ja sitä on tutkittu paljon. Tiedetään, että lihavuus huonontaa sirtuiinin toimintaa ja laihduttaminen parantaa.

Pietiläisen mukaan kyseinen ruokavalikoima ei myöskään vaikuta sirtuiinispesifiltä. Hän epäilee, ovatko nämä ruoat todella niitä, jotka parantavat sirtuiinien aktiivisuutta.

Tieteellisten tutkimusten mukaan B-vitamiini lisää sirtuiinin toimintaa. Pietiläinen huomauttaa, että tässä ruokavaliossa sallitut ruoat ovat kyllä terveellisiä, mutta B-vitamiinia monet niistä eivät sisällä.

Punaviinin juomisen ja suklaan syömisen salliminen kiehtoo monia. Punaviinissä oleva molekyyli lisää Pietiläisen mukaan oikeasti sirtuiinin toimintaa.

– Jotta tällä dieetillä olisi sirtuiinien kautta painoa pudottava vaikutus, punaviiniä pitäisi juoda niin paljon, että se ei olisi enää terveellistä, eikä kaloreidensa vuoksi ainakaan enää laihduttaisi.  Lähde: iltalehti.fi/terveys/

 

Joka tapauksessa Sirt on tänä syksynä 2016 suomessakin kuumin dieetti-uutuus ja parhaimmat ohjeet dieettiin löytyvät siis Gummeruksen suomentamasta uutuus kirjasta. Jos olet kokeillut ks. dieettiä, niin kommentoi ja/tai kerro mielipiteesi siitä onko dieetti toimiva vai ei?

Artikkelin lähteet mainittu tekstissä.

---