koiran unen laatu on ihku

Unen Määrä Voi Vaikuttaa Laihduttamiseen

Hyvä uni on olennainen osa laihduttamista ja painonhallintaa. Laihduttajan kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, että unen määrä on riittävä.

Laihduttajat kiinnittävät yleensä huomiota ruokavalioon ja liikunnan määrään, mutta harva tulee ajatelleeksi, että riittävä uni on myös olennainen osa painonhallintaa. Jos ei nuku tarpeeksi, lisääntyy ylipainon riski.

koiran unen laatu on ihku

Myös unen laatu on tärkeää!

Uni vaikuttaa syömistä säätelevien hormonien, kuten leptiini- ja greliini-hormonien, pitoisuuksiin. Leptiini on kylläisyyshormoni, joka viestittää aivoille kylläisyydestä ja auttaa pitämään annoskoot kohtuullisina. Greliini puolestaan aiheuttaa jatkuvaa pientä nälkää.


– Kun ei nuku oikein, heilahtelee hormonien tasapaino ja ihminen altistuu syömään liikaa. Toki myös pelkkä väsymys vaikuttaa syömiseen. Kun on väsynyt, tekee helpommin huonoja valintoja eikä jaksa tutkia pakkausselosteita. Nukkuminen on tärkeää sekä hormonien että jaksamisen kannalta, kertoo TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.

Partasen mukaan laihtuminen voi parhaimmillaan tehostua muutaman kuukauden aikana jopa useammalla kilolla, jos unen määrään ja unen laatuun kiinnitetään huomiota.

– Toisilla uni tuntuu vaikuttavan todella paljon; vaikka he söisivät vain omenan päivässä mutta nukkuisivat huonosti, voi tuntua, ettei paino putoa. Ei ole tutkittu, kuinka paljon paino voi pudota vain nukkumalla oikein. Näppituntumalta voisin kuitenkin sanoa, että jos nukkuu hyvin ja syö vähäkalorisesti, voi kiloja pudota 2–5 kg enemmän kuin jos nukkuisi huonosti, hän arvioi.

Väsymys siis vaikuttaa paljonkin syömiseen ja usein väsyneenä haluttaa syödä juuri niitä lihottavia ja epäterveellisiä ruokia.

Hyvään vuoteeseen kannattaa kiinnittää huomiota

Hyvässä vuoteessa ihminen nukkuu hyvin ja syvempää unta, jolloin hänelle ei tule stressiä eikä hormoneista johtuvia ongelmia. Kilojen pudottamisessa auttaa myös oikeanlainen vuode. Henkilökohtaisesti räätälöity patja venyttää nukkujan vartaloa yöunien aikana.

– Vartaloa venyttävä sänky auttaa saamaan lapojen välistä selkärankaa auki. Jos se on tukossa, ei vatsa toimi aivojen käskyjen mukaan. Venyttävällä sängyllä saadaan myös oikaistua ryhtiä. Silloin aivojen lähettämät käskyt kulkevat ruoansulatuselimistölle asti, Unikulman ergonomia-asiantuntija Vesa Tuominen kertoo.

Tässä video, jossa kerrotaan ensin kuinka myös kolmiloikan suomenmestari Kristiina Mäkelä on todennut unen ja levon vaikuttavan urheilusuorituksiinsa ja myös unikulman asiantuntija kertoo esim. hyvän sängyn ja tyynyn valinnasta.


Oikeanlaisella vuoteella saadaan vaikutettua myös kuorsaukseen. Kuorsaamiseen on useita syitä, esimerkiksi rakenteelliset aiheuttajat, tupakka, ylipaino ja alkoholi. Ylipaino lisää kuorsausta, sillä kaulalle kertynyt rasvakudos ahtauttaa nielua ja hengittäminen vaikeutuu.

– Lihavuus ja kuorsaaminen ovat vahvassa yhteydessä toisiinsa: jos lihoo, kuorsaa, Tuominen sanoo.

Omalle keholle sopivan tyynyn ja patjan avulla on mahdollista saada aikaan nukkumisasento, joka vähentää kuorsausta. Selinmakuulla ihminen kuorsaa tutkitusti eniten hengitysteiden ahtautumisen vuoksi. Usein selinmakuulle käätyminen aiheutuu patjasta, joka ei mahdollista kylkimakuuasentoa. Omalle keholle sopiva patja mahdollistaa ergonomiset nukkumisasennot ja helpottaa kylkimakuulla oloa.

Moottorivuoteella sängyn päätyä saa nostettua ylös portaattomasti juuri sen verran kuin itselle on tarpeen. Ergonomisella tyynyllä puolestaan pään asennon saa optimaaliseksi, jolloin hengitystiet pysyvät auki ja kuorsaus vähenee tai parhaassa tapauksessa häviää kokonaan. Tyynyn on myös tärkeää olla korkeussäädettävä, jolloin sen saa itselleen oikean korkuiseksi.

Henkilökohtaisesti räätälöityyn vuoteeseen voi kuulua myös mahdollisuus säätää vuoteen kovuutta laihtumisen jälkeen. Patjaa pehmennetään vyötärölinjan kohdalta, kun tukea ei enää tarvita yhtä paljon kuin aikaisemmin.

– Sama tarve on silloin, kun nainen tulee raskaaksi. Nukkuminen on helpompaa, kun vuode on vähän kovempi vyötärölinjan kohdalta, Tuominen sanoo.

Riittävän unen määrää voi testata vaikka lomalla

Kuinka paljon unta on sitten riittävästi?

Ravitsemusterapeutti Partasen mukaan suurin osa ihmisistä tarvitsee unta 7–8 tuntia yössä. Jotkut pärjäävät viidelläkin tunnilla, ja toiset tarvitsevat 9–10 tuntia.

– Oman luonnollisen unentarpeen saa testattua lomalla. Ensin nukutaan univelat pois, ja sitten katsotaan, mikä määrä unta on tarpeeksi, kun kello ei aamuisin herätä, Partanen vinkkaa.

Selkeät rutiinit auttavat saamaan unen illalla oikeaan aikaan. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa rauhoittua hyvissä ajoin ja yrittää saada työasiat pois mielestä. Television katselun ja älypuhelimen käytön voisi lopettaa pari tuntia ennen nukahtamista ja lukea vuoteessa esimerkiksi kirjaa. Ähkyä on syytä välttää, sillä liiallinen syöminen saattaa vaikeuttaa unen saantia ja vaikuttaa unen laatuun. Nälkäisenäkään ei kannata mennä nukkumaan, joten paras vaihtoehto on pieni iltapala. Alkoholi on huono unilääke, sillä vaikka se auttaa rentoutumaan, se heikentää unen laatua.

– Aikuisen ihmisen elimistö tykkää rytmeistä aivan kuin pikkulapsenkin. Illalla kannattaa myös vetää verhoja ikkunoiden eteen ja käyttää pimennysverhoja valoisaan vuodenaikaan. Se on kokonaispaketti, mikä iltaisin tulee tehdä, Partanen sanoo.

 

Riittävä uni ja lepo ovat siis tärkeitä tekijöitä painonhallinnassa, joten kiinnitä huomiota vuoteeseen ja nukkumaan menoon.

---