Uninen koira

Uni ja Laihdutus – Vähäinen Uni Altistaa Lihomiseen

Nyt on tutkittu, että uni ja laihdutus ovat yhteydessä toisiinsa.  Liian vähäinen uni altistaa lihomiseen, kertoo amerikkalainen tutkimus.

Uninen koira

Uni ja laihdutus ovat yhteydessä toisiinsa, nuku siis riittävästi - kuva: morguefile.com

Monelle meistä on tuttua, että väsyneenä haluttaa syödä enemmän. Tekee mieli karkkia, suklaata – tai kahvia ja pullaa kuluu päivän aikana enemmän, kun on nukkunut huonosti.


Nyt amerikkalaiset ovat tehneet ihan tutkimusta unen puutteen vaikutuksesta lihavuuteen.

Tutkimus on julkaistu The Amerikan Journal of Human Biology julkaisussa ja siinä on tutkittu unen puutteen vaikutusta ruokahaluun, verenpaineeseen ja glukoosiaineenvaihduntaan.

Paino lisääntyy, kun energiaa saadaan enemmän, kuin kulutetaan, mutta riittämätön uni voi olla lisätekijä, joka johtaa lihomiseen.

Kokeelliset tutkimukset osoittivat, että huonolaatuinen tai liian lyhyt uni vaikuttavat siten, että ruokahalu lisääntyy, mikä puolestaan lisää riskiä lihomiseen. Kertoo Dr Kristen Knutson Chicagon yliopistosta.

Tutkimukset paljastivat, että alle 6 tuntia nukkuneilla oli nousua BMI painoindeksissä ja painossa.
Tutkimukset paljastivat myös, että riittämätön uni lisäsi tietyn ruokahaluun vaikuttavan hormonin tuotantoa aivoissa.


Tutkimukset viittasivat myös siihen, että esim. lasten ja nuorten liian vähäinen uni olisi vielä enemmän lihavuudelle altistava tekijä, kuin aikuisten liian vähäinen uni.

Yhdysvalloissa 18 % aikuisista arvioidaan nukkuvan alle 6 tuntia päivässä, joten siellä on noin 53 miljoonaa ihmistä, jotka altistuvat vähäisen unen aiheuttamalle lihomisriskille.

Lähde: medical news today

 

Suomessa on noin 5 miljoonaa ihmistä, joten 18 % on noin 0,9 miljoonaa. Melkein joka viides meistä siis nukkuu liian vähän ja altistuu siis myös tämän vuoksi lihomiselle.

Myös lasten yöuniin kannattaa kiinnittää huomiota – 8-9 tuntia on suositus, josta kannattanee myös tämän asian vuoksi pitää kiinni.

Siispä tuntia ennen nukkumaanmenoa ja vaikka aikaisemminkin olisi syytä lopettaa älypuhelimen kanssa touhuaminen tai tietokoneen räplääminen, jotta mieli voi rauhoittua ja uni tulee paremmin.

Kuinka monesti olet itse huomannut aamulla, että olet väsynyt?
Oletko huomannut, että väsyneenä tekee mieli herkkuja ja ajattelet, että sinun täytyy saada energiaa, jotta jaksat paremmin?

Väsymys siis vaikuttaa siihen, että syöt herkästi enemmän kuin tarvisisi tai sorrut makeisiin herkkuihin tai energiapitoisiin juomiin.

Oletko huomannut sen? Oletko huomannut esimerkiksi, että kiireisen työviikon päättyessä perjantaina olet väsynyt ja päätät palkita itseäsi tai ajattelet. että olet ansainnut jotakin kaloripitoista, vaikkapa leivoksen, pitsan, hampurilaisen tai oluen tai ehkä lasin viiniä? Näistä merkeistä huomaat, että väsymyksellä on varmasti vaikutusta siihen miten syömme ja käyttäydymme.

Jos siis yrität laihduttaa tai pitää linjoista huolta, niin kiinnitä huomiota riittävään lepoon ja nukkumiseen!

---