Kreikkalainen salaatti

Välimeren Ruokavalio On Hyväksi Sydämelle

Välimeren ruokavalion on tutkimuksissa todettu edistävän sydämen ja verisuonien terveyttä.
Välimeren ruokavalioon liittyvää tutkimusta on tehnyt Massachusettsilainen Tuftsin yliopisto.
Tutkimuksessa vertailtiin vähärasvaista ruokavaliota ja välimeren ruokavaliota.

Tutkimuksen mukaan kaikkien kannattaisi suosia välimeren alueen ruokavaliota ja tutkimuksen mukaan varsinkin iäkkäiden henkilöiden riski sydänkohtaukseen pieneni, kun he noudattivat vähärasvaisen ruokavalion sijaan välimeren ruokavaliota.


Lisäksi tutkimuksen mukaan lähes 30 prosentilla valkoihoisista ihmisistä on mutaatio (mutaatio geeneissä), joka lisää riskiä sairastua 2 tyypin diabetekseen ja tällaisilla henkilöillä riski sydänkohtaukseen tai aivohalvaukseen on jopa suurempi, mutta välimeren ruokavalio voisi alentaa tätä riskiä.

Kreikkalainen salaatti

Kreikkalainen salaatti sopii välimeren ruokavalioon.

Välimeren ruokavalio tai dieetti olisi siis suositeltava lähes kaikille ihmisille ja etenkin sellaisille henkilöille, joilla on riskitekijöitä tai sukurasitteita diabetekseen tai sydän- ja verisuonitauteihin,  kertoo tutkija Jose Ordovas Tuftsin yliopistosta .

 

“Tutkimuksessa mitattiin yli 7 000 iältään 55-80-vuotiaan henkilön ruokavaliota lähes viiden vuoden ajan. Osa tutkittavista noudatti vähärasvaista, osa pähkinöitä tai ekstraneitsytoliiviöljyä suosivaa välimerellistä ruokavaliota. Eri ryhmissä olleiden henkilöiden sydänkohtauksen riski erosi jopa 2,9 prosentilla.


Osalla tutkimukseen osallistuneista oli myös geenimuunnos, joka lisäsi kakkostyypin diabeteksen riskiä. Riskin omaavilla vähärasvaista ruokavaliota noudattavilla riski sydänkohtaukseen oli jopa kolminkertainen kuin välimeren ruokavalioita suosivilla.
http://www.iltalehti.fi/laihdutus/2013081417369983_lh.shtml

Tutkimuksesta voit lukea englanniksi myös täältä http://www.webmd.com/stroke/news/20130813/mediterranean-diet-may-counter-genetic-risk-of-stroke

 

Välimeren ruokavaliossa suositaan
mm. oliiviöljyä (extra virgin), pähkinöitä, kalaa, tuoreita kasviksia ja vihanneksia, sekä kokojyvätuotteita. Lihaa syodään hieman harvemmin, ehkä noin kerran tai kahdesti viikossa ja myös maitotuotteita käytetään paljon vähemmän, kuin esimerkiksi suomessa.
Välimeren dieetistä on tietysti myös tarkempia ohjeita laihduttajalle ja yksi hyvä kuvaus tästä dieetistä löytyy esim. http://www.dieetit.fi/valimeren-ruokavalio sivuilta.

 

Tässä videossa selitetään Välimeren dieettiä englanniksi. (Mediterranean Diet) Näet siitäkin mitä ruoka-aineita tulisi syödä.   Oliivi öljy, kala, kasvikset ja kokojyvätuotteet ovatkin välimeren dieetin kulmakiviä.

Laihduta ja pidä Välimeren Dieetti Viikko !
Jos haluat pitää dieettiviikon välimeren tyyliin, niin katso ohjeet täältä

http://www.huippukuntoon.fi/paino/välimeren-dieettiviikko

Löydät sieltä ruokalistat koko viikoksi ja ks. viikko-ohjelma on siis tarkoitettu painonpudottajille ja se sisältää noin 1500 kilokaloria per päivä.

 

Kreetalaisista sanotaan, että heillä on erittäin terveellinen ruokavalio ja sen uskotaan johtuvan paljolti siitä, että kreetalla on perinteisesti syöty paljon kasviksia ja erilaisia yrttejä, oliiviöljyä ja kalaa. Lihaa on syöty paljon vähemmän.

---